Velikonoce ve vzpomínkách
Velikonoce ve vzpomínkách…
Ještě jsme se nevzpamatovali z vánočních svátků a máme zde další svátky Velikonoce.
Symboly jara „kočičky“ jsou již připraveny do váz, ještě nabarvíme vajíčka.
Mladíci plánují návštěvy místních /někdy i přespolních/ slečen, kterým mrskáním zajistí, aby „neuschly“. Ono se řekne mrskání, ale je to akce náročná a ne každý z mladíků ji dokáže dotáhnout až do konce. Vzpomínám, jak jeden rok se známý vrátil k večeru domů a pořád dokola manželce prozpěvoval „ lásko, mně už dochází dech „ a vždycky při tom dupl pravou nohou o zem.
Ráda se vracím ve vzpomínkách na prožité Velikonoce, když ještě byl naživu můj dědeček a babička. Slavení to bylo velkolepé
Babička měla největší starost , aby bylo dobře napečeno a aby udělala radost koledníkům. Nejraději nasmažila velikonoční Boží milosti. Nikdy nic nevážila, vše nachystala podle „oka“ a vždycky se jí to nesmírně povedlo – holt šikovná a pečlivá kuchařka.
Děda ten si zase nacvičoval veršování a písničky na koledu. A potom s kamarádem museli pár těch svých „štací obejít“. Oba rádi zpívali a tak za zpěvu skončili u nás/ pamatuji dobu kdy jsme si také v kuchyni za jejich zpěvu krásně zatancovali/.
Každý rok Velikonoce něčím překvapí: počasím nebo návštěvami. Co je ale neměnné je pocit blížícího se jara. Nemám zimu moc ráda, nepěstuji zimní sporty a tak se vždy moc těším , až zima přejde , všechno se zazelená a rozkvete. Příroda se probudí k novému životu a i nám lidem je – přes všechny trable a potíže – na světě veseleji.
Na závěr pro všechny kuchařinky přidám oblíbený recept své babičky. Je jen upravený do dnešního pohodlnějšího „hrníčkového“ receptu :
Velikonoční Boží milosti
1 hrnek hrubé mouky
2 lžíce mléka
2 lžíce rumu
1 lžíce cukru/krupice/
3 lžíce změklého másla
1 vejce
na špičku nože kypřícího prášku
špetka soli
tuk na smažení
moučkový cukr na obalení
Postup:
Z hrubé mouky, mléka, rumu, másla , vejce, špetky soli a prášku do pečiva vypracujeme vláčné těsto. Z něj na pomoučeném válu vyválíme asi 3 až 5 mm silný plát těsta. Vykrajujeme z něj trojuhelníčky. Ty usmažíme v rozpáleném tuku. Po usmažení je necháme na ubrousku okapat. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Dobrou chuť a příjemné svátky přeje
Iva Unčovská
Chrudichromy