Nacházíte se na: Yvonne.cz yvonne.cz Článek Česky Deutsch English Russian

Naše společnost nabízí:

zástěry, haleny, košile

noční košile, pánské trenýrky

barchetové šaty, flanelové košile

yvonne

Velikonoce ve vzpomínkách

Velikonoce ve vzpomínkách…

 

Ještě jsme se nevzpamatovali z vánočních svátků a máme zde  další   svátky  Velikonoce.

Symboly jara  „kočičky“ jsou již  připraveny do váz, ještě nabarvíme vajíčka.

Mladíci plánují návštěvy místních /někdy i přespolních/ slečen, kterým mrskáním zajistí, aby „neuschly“. Ono se řekne mrskání, ale je to akce náročná a ne každý z mladíků  ji dokáže dotáhnout až do konce. Vzpomínám, jak jeden rok se známý vrátil k večeru domů a pořád dokola manželce prozpěvoval  „ lásko, mně už dochází dech „ a vždycky při tom dupl pravou nohou o zem.

Ráda se vracím ve vzpomínkách na prožité Velikonoce, když ještě byl naživu můj dědeček a babička. Slavení to bylo velkolepé

Babička měla největší starost , aby bylo dobře napečeno a aby udělala radost koledníkům. Nejraději nasmažila velikonoční Boží milosti. Nikdy nic nevážila, vše nachystala podle „oka“ a vždycky se jí to nesmírně povedlo – holt šikovná a pečlivá kuchařka.

Děda ten si zase nacvičoval veršování a písničky na koledu. A potom s kamarádem museli pár těch svých „štací obejít“. Oba rádi zpívali a tak za zpěvu skončili u nás/ pamatuji  dobu  kdy  jsme si také v kuchyni za jejich zpěvu krásně zatancovali/.

Každý rok Velikonoce něčím překvapí: počasím nebo návštěvami. Co je ale neměnné je pocit blížícího se jara. Nemám  zimu moc ráda, nepěstuji zimní sporty  a tak se vždy moc těším , až zima přejde , všechno se zazelená a rozkvete. Příroda se probudí k novému životu a i nám lidem je – přes všechny trable a potíže – na světě veseleji.

 

Na závěr pro všechny kuchařinky přidám oblíbený recept své babičky. Je jen upravený do dnešního pohodlnějšího „hrníčkového“ receptu :

 

Velikonoční Boží milosti

 

1 hrnek hrubé mouky

2 lžíce mléka

2 lžíce rumu

1 lžíce cukru/krupice/

3 lžíce  změklého másla

1 vejce

na špičku nože kypřícího prášku

špetka soli

tuk na smažení

moučkový cukr na obalení

 

Postup:

Z hrubé mouky, mléka, rumu, másla , vejce, špetky soli a prášku do pečiva vypracujeme vláčné těsto. Z něj na pomoučeném válu vyválíme asi 3 až 5 mm silný plát těsta. Vykrajujeme z něj trojuhelníčky. Ty usmažíme v rozpáleném tuku. Po usmažení je necháme na ubrousku okapat. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.

  

Dobrou chuť a příjemné svátky přeje

 

Iva Unčovská

Chrudichromy

  

Yvonne.cz, 2007 Domov | Móda | Doprava | Ubytování | Nábytek | Zdraví
Prohlášení o přístupnosti | Odkazy | Obchodní podmínky

papučeSpolek moravský krasvirtuální tržiště blog.idnes.cz